Thursday, 29 March 2018

Keliling indonesia - Jakarta - Yogjakarta -Surabaya -Batu -Malang - Bali -Lombok

Tahun lepas dapat beli satu tiket murah dari kuala lumpur ke jakarta RM79 , tiket tu terperam begitu sahaja , lepas balik dari  cambodia - thailand , terus buat plan untuk keliling indonesia dari Kuala Lumpur - Jakarta-Yogjakarta -Surabaya -Batu -Malang -Bali -Lombok -Kuala Lumpur. Perjalanan mengambil masa 10 hari , mula-mula kami nak buat overland dari Jakarta sampai ke lombok, tapi masa buat itinerary kami rasa macam terlalu banyak tempat kami nak pergi dan kenderaan darat juga laut mencuri banyak masa , so kami pilih alternative yang lebih cepat tapi agak mahal .

Tambang tiket flight sahaja dari kuala lumpur - yogja-surabaya-bali-lombok-kuala lumpur lebih kurang rm600 .Kat bawah ni tempat-tempat yang kami melawat sepanjang 10 hari :

Cafe disekitar kota Tua Jakarta  , seperti zaman langka Belanda 

1. Jakarta :
- kota tua
- pelabuhan sunda kelapa
-masjid istiqlal
-tugu monas


Lokasi :Pantai Timang , Yogjakarta 

2.Yogjakarta
- hutan pinus mangunan
-rumah hobbit
- alun-alun kidul
- gunung merapi
-kalibiru
-pantai timang

Lokasi : Tumpak sewu , malang 
Bromo , Malang .
3.Surabaya -batu -malang
- Bromo (bukit teletubis , pasir berbisik , padang rumput savana )
-petik apple
-air terjun tumpak sewu dan gua tetes
-coban rondo
-masjid cheng ho
-Rumah warna warni

Tanah lot , Bali 

4.Bali
-uluwatu
-jati lueh
-kuta
-pendawa beach
-Tanah Lot 

Bukit Merise , Lombok 

5.Lombok
-bukit merisa
-tanjung aan
-pantai kuta
-islamic center
-muzium lombok
-rumah adat sade
- pantai senggigi
-ampenan kuno dan pantai ampenan
-epicentrum mall

Sebenarnya banyak giler tempat yang kami nak pergi tapi kesuntukan masa , Indonesia sungguh warna warni , aneka cerita dan rasa , tidak pernah membosankan . Kisah untuk setiap destinasi akan di hebohkan dengan saksama untuk next post .

Wednesday, 28 March 2018

bila smartphone kau hilang

Iya benaran nih , smartphone -ku hilang , orang indonesia sebut hand phone dengan sebutan HA- PE (pe-rak) , hilang pula masa last day travel keliling Java , Bali dan Lombok . Lepas balik dari mall menuju ke airport baru sedar phone tak ada , of coz lah supir kami yang baik hati buat U-turn dengan seksi dan bergaya ke Mall semula , tapi mungkin Allah dah tulis waktu kamu bersama handphone mu telah tamat hamba ku...telah tamat innalillah ...

Aku redha iya alhamdulillah ...cumanya banyak sekali gambar travel dalam phone dan masih belum ditulis kisahnya di blog yang jarang update ni , gambar di spain , di Vietnam , di Cambodia dan di bangkok dalam masa yang sama bersyukur juga sebab aku tak perlu update cerita-cerita itu semua . Pengajaran daripada kisah handphone hilang ini :

1. kalau ada gambar yang Awesome cepat -cepat share dalam media sosial , at least gambar itu disimpan dalam album media sosial .Lantaklah apa orang nak cakap , berlagak ke hapa yang penting gambar tidak hilang .

2. Harus rajin update blog , jangan sampai 2-3 trip baru nak tulis , makin lama makin lupa , makin lupa padan muka .

insyaAllah harus rajin update , rajin menulis.

Malang - Tumpak sewu , hiking air terjun

Masa aku bentangkan ekspedisi merentas kepulauan java dan masuk ke bali- lombok ,  kawan aku cakap "tak banyak tempat di surabaya &...