Tuesday, 23 February 2016

5 info kembara zagreb yang menjadikan kembara anda lebih mudah.



from google image
Sebelum tulisan ini bersambung ke Dubrovnik , dan beratnya hati untuk meninggalkan zagreb , satu kota yang langsung kami tidak sempat menjelajahinya ,tidak sempat juga menyelusuri old town  . Berikut ialah panduan yang menjadikan kembara zagreb anda lebih mudah :

1.airport zagreb

a). Sewaktu kehadiran kami , pegawai imigresen disini kurang mesra .
b). Adanya shuttle bas dari airport zagreb menuju ke bandar zagreb, shuttle bas ini akan berhenti di terminal bas zagreb yang disebut sebagai "Autobusni Kolodrov  " ,
c).Bas bergerak setiap 30 minit , perjalanan mengambil masa sekitar 30 minit juga, paling cepat , tambangnya ialah 35kuna atau 5 euro.
d).Bas terakhir adalah pada jam 8.30 malam.
e).Terdapat pejabat tourist information , sebelum menjelajahi kota zagreb ada baiknya anda mengambil beberapa buku dan peta.
f).Bagi penggemar poskad, dalam airport zagreb ada mini post office sebelum check in kaunter
g).security di airport zagreb sangat ketat, bagi yang berhijab ,kita diminta untuk diperiksa oleh pegawai wanita dalam bilik khas-hijab harus dibuka .so ....jangan pakai tudung yang banyak belit.

2.Terminal bas zagreb/Autobusni Kolodrov Zagreb

a)Ada bas dari airport dan ke airport
b)Berdekatan dengan tram station -melintas jalan
c) Jika anda mahu membeli tiket bas dari zagreb ke dubrovnik, plitvice atau tempat -tempat lain boleh terus beli disini
d)Di terminal ini juga ada bank untuk anda tukar duit kepada matawang kuna.
e)Ada tourist office/ information
f)Jika mahu naik tram boleh beli tiket tram di kedai jual suratkhabar

3.Explore zagreb

a)Untuk explore bandar zagreb, sekiranya anda memang tinggal dalam bandar , mengikut kata Tomislov explore by foot is much better, jangan lupa minta peta pada tourist office atau di tempat penginapan
b)Boleh juga explore bandar dengan tram , tambang tiket ialah 10 kuna . lihat peta tram Disini
c)Boleh mencuba sewa basikal juga.disini

4.Taxi zagreb

a)Jika datang ke zagreb lebih dari seorang , kadangkala penggunaan taxi lebih menjimatkan, semasa kami di Zagreb kami telah memesan taxi menggunakan ekotaxi , untuk ke bus station, jika naik tram tambang tram 10 kuna seorang , kalau dua orang 20 kuna , bila kami menggunakan taxi ini tambangnya 17 kuna satu taxi dan ia tepat masa , mudah pula kerana kami bawa luggage.

5.Tempat penginapan.

jika datang lebih seorang , tinggal di apartment boleh dikatakan murah , saya mencadangkan untuk stay di rumah tomislov kerana beberapa alasan :
a) Dekat sangat dengan tram station no 8 dari bus station dan turun di draskoviceva , lihat peta tram disini , lintas jalan, patah balik dengan berjalan lurus cari no rumah 40,
b) Murah , kami sewa satu studio dengan muatan 5 orang , tapi kami stay dua orang , dengan bayaran 12.5 euro seorang /malam (50 euro dua malam ,dua orang), kalau stay lebih dua orang kan lebih jimat?
c) Rumah bersih dan cantik
d) Alatan memasak lengkap
e) Tuan rumah yang baik hati dan handsome
f) Di bawah apartment ada kedai runcit , so bolehlah beli telur ke...susu ke...kopi ke...apa-apa aja lah.
kalau berminat boleh review rumah tomislov
g) Rate 9.5 /10 di booking.com

selamat explore bandar zagreb, terutamanya old town, sepanjang dua hari di zagreb , pemerhatian ku ialah, zagreb banyak mengamalkan business atas dasar kepercayaan ,tidak seperti dubrovnik, contohnya kami naik tram tapi tiada siapa yang check tiket tram , ada poskad dan fridge magnet dijual tanpa meletakkan tanda harga, tanpa siapa-siapa jaga , apa yang ada hanya tabung untuk kita bayar, di plitvice misalannya , keadaan tidak berpagar, tiket tidak di periksa , rasanya kita boleh masuk je plitvice tanpa tiket. Orang croatia kebanyakannya cantik dan handsome melebihi orang turki dan orang france , mereka bertubuh tinggi !


Wednesday, 17 February 2016

croatia-keajaiban plitvice



image google
Layanan yang kasar oleh imigresen lapangan terbang zagreb sangat meresahkan , sudahnya passport ku di cop masuk dua kali. Sebelum keluar meneruskan perjalanan, kami singgah di tourist office , seorang lelaki kacak tinggi dan rambut terbelah, kulitnya putih melepak menyambut kami dengan senyum, senyum yang pertama di Croatia. Kami keluar dengan peta di tangan dan buku perlancongan , bas dari airport ke terminal bas yang disebut Autobusni kolodvor ,zagreb sudah sedia menunggu , tambang dibayar didalam bas 30kuna atau 5 euro dan mengambil masa sekitar 30 minit atau satu jam .

walaupun jam menunjukkan angka 5 petang, musim dingin mentari berehat awal, kegelapan dan wap sejuk diluar tingkap ,sesekali sorotan lampu jalan menghiasi kota, saya sempat menghantar khabar pada keluarga menggunakan wifi free yang terdapat didalam bas. Deretan kedai banyak yang tutup . Tiba sahaja di Autobusni ,kami harus menukar wang euro kepada kuna, mujurlah dalam terminal ada satu bank yang masih buka. Terminal bas ini biasa-biasa sahaja, jauh dari standart kemajuan eropah , kaunter bas juga banyak yang tutup , cuma ada 3 kaunter yang masih buka, sempat aku membaca beberapa destinasi dari zagreb , kawasan sekitar bosnia, skopje , split dan beberapa tempat yang namanya agak aneh untuk disebut.

"plitvice natinal park " aku tulis besar-besar diatas kertas, untuk mengelak dari salah sebut , Kertas aku tunjukkan pada petugas kaunter
"i want 2 ticket (sambil jari membuat huruf V ), morning"
alhamdulillah tiket masih ada untuk esok , tambangnya lebih kurang 100 kuna dengan 2 jam perjalanan , awal pagi harus ada di terminal.

berbalik kepada kisah Tomislov.

Apartment Tomislov berkonsepkan studio, satu konsep yang aku suka, dapur, bilik tidur dan ruang tamu di satu ruangan , tempat yang syok sekali untuk makan bukankah diatas katil?, design Ikea memenuhi kawasan, sepanjang kembara  di beberapa buah negara, apartment milik Tomislov ini ialah yang terbaik. Tomislov sendiri ialah manusia yang profesional, cara beliau berpakaian dan cara beliau menerangkan setiap inci zagreb menunjukkan bahawa dia terbiasa dengan "presentation on paper "dan sesungguhnya customer service nya baik sekali, ah...sempat aku jatuh cinta sesaat.Kata Tomislov cara terbaik dari Draskoviceva ini ke terminal bas ialah dengan taxi tempahan online yang disebut sebagai Eko taxi, dan tambangnya sekitar 20kuna , kami pada mulanya mahu naik tram sahaja , tapi tambang tram sahaja 10 kuna seorang, ah...lebih baik cuba taxi, dan kata Tomislov juga taxi ini tidak pernah terlambat wow!!!

Jam 7 pagi benar , terdengar hon dari taxi , kami bergegas naik dan kata Tomislov tepat sekali , tambangnya sekitar 17 kuna. Perjalanan bas ke plitvice ialah sekitar 2 jam. Pemandangan hutan dan kampung-kampung kelihatan suram , hari masih pagi mungkin.Semakin naik ke bukit  kelihatan tompok -tompok salji .persoalannya kenapa kami ingin sekali ke plitvice?
the reason kenapa lake ni terpelihara

1.Taman negara plitvice ialah salah satu yang tertua di eropah selatan dan yang paling besar di croatia.
2.setiap tahun pelawat dianggarkan sekitar 1.1 juta orang
3.terdapat 16 tasik Iindah yang masih bersih tanpa pencemaran



taman negara ini sangat-sangat terpelihara sehinggakan airnya jernih bagaikan cermin , aku sendiri pernah menyaksikan pekerja taman negara ini cedok air di tasik dan minum begitu sahaja, dan wallahi! aku juga turut minum mentah-mentah, alhamdulillah tidak sakit perut.






sekiranya anda pecinta alam semulajadi , pasti anda tidak akam mahu pulang , keindahan tasik ,air terjun, pokok-pokok seolah flora dan fauna berbahagia dengan keindahannya . kawasannya besar sekali , kita boleh memilih laluan A,B,C atau D mana-mana route, dan setiap route ada persona yang tersendiri yang tidak terkalahkan. Apabila mencapai puncak musim dingin ,air terjun dan tasik akan membeku tapi tetap indah~
ini time winter, ihsan google image

Tiket masuk pada musim sejuk ialah 55kuna berbanding 110 kuna pada musim yang lain. Untung juga rupanya masuk bila musim sejuk. Kami mengambil masa lebih 5 jam untuk menikmati keindahan ciptaan tuhan ini .
.




Kami pulang ke zagreb semula pada malam hari walau jarum jam menunjukkan angka 5, dan keesokan harinya kami harus terbang ke Dubrovnik. Sepertinya kami tidak pernah melihat mentari di kota zagreb sendiri

Malang - Tumpak sewu , hiking air terjun

Masa aku bentangkan ekspedisi merentas kepulauan java dan masuk ke bali- lombok ,  kawan aku cakap "tak banyak tempat di surabaya &...