Wednesday, 27 January 2016

Zagreb, croatia -Pertemuan lelaki Serbia.

apartment kami di zagreb.
Pertemuan yang aneh begitulah gambaran Dayan ketika berkumpulnya kami di apartment jalan Draskoveciva .
Senja itu dingin , kami berkali-kali menekan interkom diluar pintu bangunan , hampir 30 minit mencuba , akhirnya setelah berusaha meminta bantuan daripada pekerja kedai runcit sebelah apartment , interkom kami terjawab juga.

-hello , is this downtown apartment ? we suppose to check in today 
+wait, I will get you there.

setelah 5 minit , pintu gerbang bangunan 3 tingkat itu dibuka, seorang lelaki berbadan sasa, berseluar jeans, berbaju kelabu, berwajah kacak dan berlesung pipit itu muncul

+hai !! welcome to zagreb 
dia tersenyum lebar sambil mendepakan tangan,  kedua-dua luggage kami diangkut , kelihatan otot-otot pada lengannya! sasa sungguh  dan baik pula hatinya, ini membuatkan kami terkenang peristiwa semasa di Paris , kami terpaksa mengangkut luggage kami sendiri menaiki anak tangga berpusing sehingga enam tingkat , dan lelaki di receptionist melihat sambil mengelipkan mata tanpa membantu .Dan anda masih fikir lelaki paris gentleman ?

+please come in 
Pelawanya masuk . Ruang yang sangat bersepah, ada pisau di atas meja.
-R u the owner for this  apartment ? Tomislov I mean, Are you Tomislov?
+No ...im same as you , i just check in about an hour ago
-what??

+yes,I wait outside no body come, so i called Tom ,He didnt answer me , I text him no reply , until my phone run out the credit , and the outside is damn cold. about and hour waiting finally he came . His kind of weird ...I know how to feel ,standing outside and nobody come .I will help you dont worry

MasyaAllah mulia sungguh hati mu dan dalam masa yang sama aku risau , kami sepatutnya daftar masuk ke apartment ini, dan keesokan pagi , awal pagi , kami akan ke Plitvice National park yang mengambil masa 2 jam perjalanan, kami perlukan istirehat.

+have you call Tom before?
-yes...but i cant reach him , what should I do ?

+dont worry i will help you , and we will try what the best we can do.
setelah telefon tidak diangkat, sms tidak dibalas

+ i will try skype .
dia mencuba skype , menggunakan laptop Apple nya. Tidak berjaya juga.

Tiba-tiba sms kami di balas.
"i will arriving about 5 minute"

sambil menunggu Tomislov , kami berbual -bual.

- so what is your name ?where are you coming from ? 
pertanyaan basa basi dari kami.

+call me dajan or dayan , im from serbia .

Astagfirullah al azim...terkejut sebentar kami , mendengar dia daripada serbia, sebelum hadir ke Zagreb ini,  telah banyak aku baca mengenai perang dan pecahnya tanah Yugoslavia, dan pastinya pembantaian kaum muslim di bosnia daripada puak serbia yang ganas dan kejam.

Lelaki yang tidak kami kenali
lelaki yang membantu kami tanpa untung apa-apa
lelaki yang tahu kami muslim
dan dia lah yang bersungguh-sungguh menyelesaikan masalah kami malam ini.

Alangkah mesra dan damainya kalau manusia tiada name tag, tiada prejudge , tidak pukul rata , dan sebab tiada prejudge inilah kami selamat di paris, walaupun pengeboman di paris masih baru , dan atas alasan apa untuk kami prejudge Dayan seorang serb ?jangan memangsakan anak cucu dengan sejarah !

Dayan pada pendapatku seorang yang mudah mesra, bekerja di atas kapal perlancongan, kami bercerita mengenai diri masing-masing dan tak lupa mengenai ekonomi yang makin merundum , dan Serbia tidaklah maju seperti Amerika, full of conflict kata Dayan.

Pengajaran malam pertama di bumi Croatia ini , dont prejudge.!

Ada ketukan di pintu , Dayan membukanya , seorang lelaki berkot , berwajah kacak muncul sambil mendepakan tangan

"hello!!!!!!!!!!"

"Tomislov!!!!!"
-teringat kata Dayan -his kind of weird -Tomislov,
Aku berdebar-debar , dan debaran ini membuktikan Aku baru sahaja prejudge dia melalui persepsi seorang lelaki yang baru kami kenali dan berasal dari Serbia bernama Dayan.


Friday, 22 January 2016

Paris:6 Tips Asas penting yang perlu anda tahu sebelum terbang ke paris

1.Di airport:
Surau /bilik solat
setelah anda tiba atau sebelum berlepas , jangan risau pasal solat ,sebab seperti di London , Paris juga tidak ketinggalan untuk menyediakan perkhidmatan muslim friendly. Ada surau di airport yang disebut sebagai praying room/meditataion room/multifate room dll lokasi praying room di CDG ialah:
a)Terminal 2 ABCD di aras 0
b)Terminal 2F –balai ketibaan
c)Terminal 2 E boarding area hall L (sebelah gate L33)

Ada surau yang tak menyediakan tempat ambil wudu’,  so..ambil wudu’ siap-siap dalam tandas adalah terbaik.Sekiranya anda masih sesat dijalan yang lurus, tidak semestinya anda banyak dosa, ingatlah itu semua ujian, boleh tanya di information kaunter yang terdekat, mereka sangat membantu serta baik dan cantik pula. Untuk lebih maklumat rujuk di sini

Dari Airport ke tengah bandar Paris
Pengangkutan dari airport ke tengah bandar paris sangat baik, bermula jam 4.50pagi dan berakhir jam 23:50 malam, pengankutan yang utama tentunya train (RER ) atau bas, kami pernah mencuba kedua-duanya , ada baiknya anda semak mana tempat yang anda ingin pergi , kalau lebih dekat dengan opera station lebih baik pilih bas, kalau lebih dekat dengan Gare de Nord station lebih baik ambil train sahaja.

Bus :
Bas dari airport ke city centre akan berhenti di bus stop Opera , jalan kaki sikit sahaja jumpa train station opera.Tambang 11 euro , tiket boleh beli di mesin atau dibayar dalam bas kepada pemandu(exact fare ). Perhentian bas betul-betul diluar terminal 2A-2C , 2E-2F ,2D , terminal 3 dan Perjalanan lebih kurang 1 jam , dalam bas ada wifi free dan sangat selesa, apa yang menarik korang boleh lihat pemandangan kota paris dengan lebih jelas berbanding dengan naik train.(kalau nak lebih sure boleh Tanya di information centre)

Train :
Korang boleh ambil RER train yang menuju ke Robinson, Anthony atau St-Remy –les-chevreus , ketiga-tiga laluan ini akan berhenti di station Gare de Nord yang merupakan station utama paris centre . Harga tiket 10 euro, tanpa wifi , perjalanan dianggarkan 30-40 minit.Tiket train boleh beli di mesin kalau tak pandai guna atau boleh disebut malu nak guna boleh beli di kaunter (sila Tanya information centre) .Untuk lebih memahami pengankutan dari airport boleh rujuk di sini

Pengankutan option:
ini apa yang kami temui masa tunggu bas nak ke opera, ada perkhidmatan sharing van/taxi ke paris centre dengan kadar bayaran 15 euro/orang, apa yang best seperti yang dikatakan oleh pemandu ini ialah ia akan membawa kita sampai depan pintu hotel , so kalau anda jenis yang sesat makan buah langsat boleh try !

nak hantar poskad?
Ni hobi aku yang terbaru ialah hantar poskad untuk diri sendiri dan untuk kawan-kawan yang baik sahaja, post office ada di terminal CDG ,di terminal 1 dan 2A.untuk lebih maklumat rujuk disini

Peta laluan train /peta jalan
Sila ambil peta laluan train di information kaunter, ia sangat-sangat penting! Kami download siap-siap sebelum pergi lagi untuk study lokasi , peta ini boleh juga minta pada hotel/hostel.



tempat kami menginap 100 meter sahaja dari station barbes rochechouart, hanya satu station untuk ke gare de nord (la chapelle)


2.Tempat tinggal.
Mula-mula datang Paris, mesti korang blurkan nak stay kat mana. Bak sini akak nak share sikit:
1.Pilih penginapan berdekatan dengan train station, makin jauh makin penat anda nak berjalan dan of coz membazir masa.100-300 meter dari train station =awesome , 500m=jauh!

2.Pilih tempat penginapan yang dekat dengan station gare de nord, sebab station itu hampir semua line boleh connect , lagi satu senang sikit untuk balik ke airport dan dari airport sendiri

3.setelah dua kali datang paris, penginapan yang bersambung /dekat dengan train station line 2 (pastikan station line 2 tu dekat dengan garede nord(la chapelle )adalah terbaik.

4.Hotel kebanyakan mahal di Paris, hostel pun mahal, disebabkan dua katil di dorm/hostel hampir sama dengan satu private room(budjet) kebetulan aku dan kawan aku berdua, so aku pilih private dengan share bathroom , ini hotel yang aku cadangkan , berada di area monmarte,100 meter je dari train station, 1 station je untuk ke Gare de nord, harga pun boleh tahan murah, makanan muslim pun berlambak area sini .HOTEL BERVIC MONMARTE

5.Hotel budjet dan bilik yang murah biasanya terletak di tingkat atas sekali, tingkat 5 atau 6 tak ada lift , dan tangga dia sempit serta berpusing-pusing , bawa backpack ialah terbaik , bawa luggage sila pikir 2 kali, tapi bulan 12 hari tu , 2 hotel kami menginap, dua –dua hotel kami pilih bilik yang paling murah, dua-dua hotel dapat tingkat 6 , dua-dua hotel tangga berpusing-pusing , dan kami bawa luggage 10 kg dan kawan 20 kg and we are still alive
.
6.hotel di paris walaupun share bathroom tapi singki tetap ada dalam bilik so, boleh ambil wudu’ atau gosok gigi dengan senang hati tanpa ke toilet.


3.Pengankutan
hampir semua attraction place boleh aksess dengan train, kami beli train tiket sahaja ,biasanya kami beli satu carnet (10 tiket) dengan harga 14 euro berbanding satu tiket 1.8 euro, tiket ni boleh guna untuk RER dan Metro juga.Ada juga transportation pass untuk daily weekly macam-macam lah ,itu kami tak study pulak, kalau nak info lanjut boleh check di website ni:pengangkutan sekitar paris
4.MAKAN
1.Makanan halal bersepah di paris! Mahal atau murah sahaja, harga  makanan utama lunch/dinner ialah 5euro=murah, 8-10 euro= standart, 11euro ketas=mahal , di area monmarte kami pernah beli nasi berlaukkan ayam /bebola daging dengan harga 5 euro(december 2015) , di kebanyakan tempat nasi/roti/kebab berlauk ayam/daging dan bersayur /salad sekitar 8-10 euro .
2.breakfast , untuk breakfast kenyang dan murah, anda boleh beli potongan pizza di kedai Tunisia, morocco,Algeria dengan harga sekitar 2-3 euro pada pagi hari, potongannya besar ,cukup kenyang dan sedap coz ada daging cincang atas dia.
3.ada juga student Malaysia buat delivery makanan di paris seperti
belacan paris
nasi lemak paris
4.air paip di paris selamat di minum ,sama ada anda sanggup atau tak je, kalau korang sanggup beli mineral water di paris, silakan!bukti air paip di paris boleh minum dan selamat boleh rujuk di link ni :tap water paris , safe to drink

5.Cenderahati
1.Di monmarte lebih murah dari di champs- elysee melalui pemerhatian
2.kalau nak beli poskad as cenderahati, stamp ada jual di kedai surat khabar/rokok nanti kalau jumpa post box campak je , ataupun boleh post masa kat airport ataupun suruh dia postkan.

6.Sesat?
1.Tanya polis arah jalan lebih baik dari Tanya orang . Polis know everything dan mereka akan membantu anda dengan bersungguh-sungguh , paling best mereka sendiri akan drop anda kat tempat tu .
2.disebabkan bahasa france nak menyebutnya adalah berbeza dengan tulisannya, maka kalau nak tanya tempat, lebih baik tunjuk tempat tu dalam peta dari sebut. Tunjuk lebih baik dari sebut! Contohnya korang nak pergi  rome, paris , korang Tanya macamana nak ke rome =korang akan spell “rom”sure punya! Sedangkan orang france, rome =disebut sebagai “ghome “ ada idgrome maalghunnah kat situ,  silap-silap dia suruh korang beli tiket flight ke Italy dan pergi ke rome betul-betul .padan muka!
3.kalau tempat tu takde dalam peta ,tulis je nama tempat tu dengan ejaan yang betul kat kertas dan tunjk kat dia.

sekian sahaja 6 tips semasa di paris, selamat melancong ke paris , melancong ke paris sangat senang urusannya , kami pergi time 2 minggu selepas pengeboman di kota paris november 2015 dan masih lagi selamat, orang paris berfikiran terbuka dan mereka senang membantu juga.Jangan takut untuk datang, muslim di paris juga ramai.







Wednesday, 20 January 2016

Monmarte :bandar klasik Paris.


indah malam di monmarte-ihsan google

Sebuah bandar tua, yang dahulunya menjadi titik mula ke”popularan orang ternama” sebelum nama mereka harum dalam dunia seni kota Paris. Dahulunya disini sewa murah, makan murah,cukai murah kerana ialah “kampungan “. Pablo picasso, van dough dan banyak lagi , karya mereka bermula dan tumbuh disini sebelum besar.

 Kami hanya punya waktu sehari untuk berkenalan dengan Paris sebelum terbang kebumi Croatia.. “kalau kita naik ke puncak bukit di Basilica of sacre cour , kita  dapat memandang keseluruhan kota Paris dari puncaknya, aku cabar kau untuk tunjuk dimana effel tower.”
basilica of sacre cour-ihsan google

dari puncak sacre sour-keseluruhan bandar Paris 

Biasanya orang ramai kesini mengadakan walking tour, print peta masukkan dalam kocek dan berjalan sendiri , lose your self kata orang putih, berjalan sasar dengan keindahan bandar klasik!  Bermula dengan menaiki anak tangga sehingga ke puncak gereja Basilica of sacre cour, mengambil gambar gereja ini yang masih mengekalkan rekaan roman dengan kubah berbentuk dome, seterusnya  mengambil gambar pemandangan Paris dipuncak bukit, sambil diantara kami meneka-neka kedudukan eiffel tower yang bakal kami tuju. Turun semula anak tangga , merpati terbang sekawan…kami melalui kedai –kedai menjual cenderamata, rumah-rumah orang terkenal yang ditanda dengan papan merah, melalui taman kecil yang terdapat “love wall “ disitu .

love wall

 Love wall atau dinding cinta yang diperbuat dari marmar bewarna biru , dan diconteng-conteng ungkapan cinta dari pelbagai bahasa dengan tulisan putih, kami mencabar diri mencari kata cinta bahasa ibunda , ah….ketemu akhirnya.
Sebelum bergerak ke eifel tower yang menjadi land mark Paris , kami membeli cenderamata yang cukup banyak disini , banding harga dari satu kedai ke satu kedai , harganya pasti berbeza.!. Banyak tempat lagi sekitar monmarte yang bolehi dijejak sebenarnya , Moulin-rouge, flea market, jalan boulevard de clichy , boulevard de rochechouart (kami tinggal dikawasan ini), dan tidak lupa monmarte museum. Sehari ialah waktu yang cemburu…

France –negara yang mengekalkan bangunan –bangunan lama .Hanya satu kata-klasik!

Malang - Tumpak sewu , hiking air terjun

Masa aku bentangkan ekspedisi merentas kepulauan java dan masuk ke bali- lombok ,  kawan aku cakap "tak banyak tempat di surabaya &...