Thursday, 28 September 2017

Kembara Andalusia Autumn 2016



Akhir tahun lepas , kami buat kembara Andalus selama 3 minggu , kembara ni akan melalui 5 negara , united kingdom , morocco , gibraltar , spain dan turki . Route laluan  macam ni :

kuala lumpur- manchaster -preston - lancaster-manchaster -marrakech -fez - chefchoun -tangier -algeciras -gibraltar-cappadocia-istanbul -kuala lumpur.

Reason kenapa kami masuk :

1.United kingdom
Tujuan kami ke United Kingdom sebenarnya untuk ke Preston je , kebetulan  pernah tinggal di Preston selama 6 bulan , banyak lah kenangan manis sepanjang di Preston , banyak juga yang kami belajar .

2.Morocco
Di morocco  akan melawat beberapa kota Marrakech -fez-chefchouen -Tangier, kebetulan kawan nak tengok sendiri universiti qarawiyin di Fez

3.Algeciras
Algeciras ni , nak ke tak nak memang kena masuk sebab dari morocco kami nak masuk ke spain dan masuk gibraltar juga

4.Gibraltar
Kami masuk ke Gibraltar sebab terkesan dengan sejarah pembukaan Andalusia , mengenai Tariq bin Ziyad dan Musa bin Nusair

5.Turki
Kali ke 3  ke turki , di turki kami ke cappadocia dan istanbul , alasan ke cappadocia sebab dia cantik sangat , alasan ke istanbul pula sebab aku nak kenalkan pada kawan aku pada  iikv dan peluang biasiswa dia untuk buat Phd.

No comments:

Post a Comment

Kembara andalusia : malam di Marrakech , morocco

Riad light of sun , marrakech , dari booking.com  Ada dua pintu masuk udara untuk pelawat antarabngsa melawat Morocco , pertamanya mel...