Tuesday, 3 October 2017

kembara andalus : Lancaster castle

gambar ni ambil di google
Kami  bertolak ke Lancaster menggunakan keretapi awal pagi dari Preston , perjalanan mengambil masa tak sampai 30 minit pun, harga tiket lebih kurang 6pound pergi balik . Kawan aku nak jumpa kawan dia di universiti Lancaster aku pula rasa macam nak masuk Castle yang dijadikan penjara dan sekarang ni sebahagiannya ialah makhamah jenanyah

dah sampai Lancaster Train Station
bandar Lancaster on the way ke castle

Sampai je di station keretapi , berjalan sekejap je nak sampai ke castle , harga tour untuk masuk castle ni 8pound dan dia ada slot pada jam tertentu . So sebelum tour bermula boleh lepak-lepak di dalam cafe istana  dan tengok -tengok cenderamata , aku cuma beli poskad untuk hantar pada adik-adik , kebetulan aku baca ada post office di Manchaster airport .

Castle ni pada masa sekarang masih digunakan sebagai crown court iaitu makhamah untuk kes-kes jenanyah . so sekiranya ada kes makhamah atau perbicaraan pada masa itu mungkin tour tak ada , disebabkan castle ni jadi as makhamah juga pada masa sekarang ,so sebarang gambar pada tempat-tempat tertentu especially dalam court tidak boleh ambil . Kes-kes yang dibicarakan disini ialah berkaitan dadah dan jenanyah berat .


Masa aku join tour ni , aku je melayu dan muslim , so senyap jelah ..tapi guide yang bawa ni seorang tua pakai cermin mata dan sangat berpengetahuan , sometime dia akan tanya apa yang kita tak faham, apa yang kita faham supaya kita betul-betul faham lah. Tour ni terbahagi kepada beberapa bahagian , dia bawa dalam makhamah , kita boleh tengok tempat judge duduk , peguam duduk , pesalah duduk macam-macam lah , pertama kali masuk makhamah betul-betul dalam bilik perbicaraan, di UK pula tu hebat !!,

 Lepas tu kami dibawa masuk di bilik pameran yang ada jenis-jenis alat hukuman yang real punya dan pernah digunakan, boleh tengok sendiri kerusi elektrik , sempat lah juga aku duduk di kerusi elektrik tu yang sekali ada tempat rantai kaki dan tangan supaya tak boleh bergerak , rantai besi dengan bebola besi yang ikat kaki banduan, rotan , ada penyapu ahli sihir , sebab dulu castle ni jadi tempat perbicaan untuk kes-kes agama so ahli-ahli sihir yang  terlibat dibawa ke perbicaan dan dihukum di sini, ada yang digantung sampai mati dan dibiarkan dalam bilik gelap.Di sini pun tak boleh ambil gambar .

Selepas kawasan ni kami dibawa untuk tengok sel-sel penjara , ini pun kali pertama juga aku masuk penjara, kat U.K pula tu perghh !!!! , penjara ni dah moden dah, tapi ada beberap sel lama yang dibiarkan , di luar sel lama tu ada kerusi panjang , guide tu cakap kerusi panjang tu banduan  akan tunggu sebelum nama mereka dipanggil untuk masuk dalam sel , so guide tu suruh kita orang duduk atas bangku panjang tu , aku duduk dan beberapa mat saleh yang berani , lepas tu guide tu menjerit suruh masuk, terkejut weh!!! disebabkan terkejut tu aku terus masuk ke sel kah!kah!kah! , dalam sel tu gelap giler adalah dalam 6 orang dalam sel tu ,tak ada cahaya apa pun , guide tu tutup pintu yang diperbuat daripada besi tebal dan selak daripada luar , bunyi selak besi yang besar tu GEDEGANG !!! seram weh , dia tinggalkan kita orang dalam sel tu lebih kurang 5 minit , disebabkan sel tu di perbuat daripada batu dan gelap , rasa sunyi dan sejuk sangat , ni baru sel penjara kalau kubur tak tahulah weh ..insaf sangat

sel yang lama , seram kan ?ambil di google juga gambarnya

Seleepas masuk dalam sel , guide akan tunjukkan sel-sel moden , nampak macam best lah sikit , lepas tu kami dibawa ke luar istana , di luar istana ni kami dibawa ke satu tempat yang dipercayai tempat orang digantung , sorang peserta ni tanya , manyat orang -orang yang kena gantung ni kat mana dikuburkan , guide ni cakap kat kawasan istana ni lah, ahahaha tiba-tiba meremang pula bulu roma .


Ruang dalam sel

kedudukan katil dan meja yang disusun dalam penjara , gambar ni dari google

seni orang banduan, cantik kan??

penjara ni ada banyak tingkat , gambar ni diambil daripada bawah


yang moden punya

selfie selepas tour 
Setelah hampir 2 jam gitulah , tour pun settle , sebelum keluar guide ni tunjuk pagar yang memisahkan banduan dan dunia luar , akhir sekali guide ni cakap , berterima kasih lah kepada penjara dan pagar ni yang membolehkan kita semua hidup dengan aman dan damai, syahdunya....time ni hujan pula turun rintik-rintik. Sebelum balik , aku berjalan-jalan pergi town di Lancaster ni dan masuk ke TK max. Petang sikit barulah kak faeza sampai dan kami pun balik semula ke Preston.

No comments:

Post a Comment

kembara andalus : selamat tinggal preston , marrakech sebelum aku temui mu.

source  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africa/morocco/marrakech/ Sebelum  bergerak ke Morocco , kawan yang bagi tumpang...