Saturday, 18 October 2014

sydney winter 2014 -blue mountain- lagenda dan cerita benar

Cold season 2014 sydney, mulanya aku anggap winter sydney tak ada apa-apanya ,kenyataannya damn cold! especially bila kita memang merancang untuk ke blue mountain, sampai sahaja di echo point disinilah penyesalan tak bawa baju tebal itu timbul , blue mountain memang sangat sejuk ditambah dengan angin bertiup seolah-olah mengeluarkan bunyi menderu -deru sampai nak tertanggal tudung.

tarikan utama blue mountain ini ialah three sister (tengok gambar kat atas ada tiga buah batu yang tak macam orang langsung)sama ada kita boleh sampai pada three sister itu atau tidak tak sure, setakat ni three sister macam boleh tengok je, bila nak bergambar je mesti three sister itu harus masuk dalam photo, kenapa?kenapa kita mesti ambik gambar three sister ? sedangkan berapa ramai yang sebelum ni dah sampai di blue mountain dah berpuluh keping gambar,  yang ada three sister kita ambik dan sebenarnya kita tak tau pun legend dia, kalau kita tau pun kenapa? benda tu kan legend?

untuk ke blue mountain senang sahaja, ambil train di central ke katoomba, perjalanan dua jam, sampai di katoomba ,keluar je dari station kat area situ ada deretan kedai yang jual macam -macam package activity di blue mountain, tak nak ambik package pun takpe boleh jalan sendiri.

legend three sister

batu tiga ketul tu ada lagenda , 3 orang adik beradik perempuan anak kepada doktor pada zaman dulu, keluarga tu tinggal kat area mountain tu, ada binatang/orang/monster jahat area penempatan diorang, masa binatang jahat tu nak serang 3 orang adik beradik tu si ayah sihirkan anak-anak perempuan dia jadi batu, (nanti bila binatang tu dah mati dia akan sihirkan semula anak-anak dia jadi orang balik) , lepas tak boleh nak serang budak -budak perempuan tu ,binatang tu tak puas hati dan nak serang pulak ayah budak-budak perempuan tu, disebabkan dah terperangkap si ayah sihirkan diri dia sendiri jadi seekor burung dan terbang, semua orang selamat, masalahnya tulang ajaib yang boleh sihir orang jadi itu ini, jatuh lah pulak dan hilang, sampai sekarang burung tu akan terbang-terbang cari tulang ajaib tu sambil diperhatikan oleh anak-anaknya, mengikut kepercayaan siapa yang percaya, apabila kita pandang pada three sister yang dah beku tu kita akan dengar suara burung tu mencari-cari tulang ajaib, betul atau tak boleh dengar tak sure sebab aku tak pay attention buka telinga dan mata masa tengok batu tiga ketul , lagipun masa sampai kat sana aku tak tau pun pasal legend ni hohohoho...

itu lagenda yang jarang kita pay attention, tapi apabila sampai di blue mountain ni, ada lagi sesuatu yang penting ,yang kita ignore ,yang penting tu bukan lagenda tapi sesuatu yang benar-benar terjadi.

scenic railways, scenic walkway -perlombongan arang batu.


kami naik train yang disebut sebagai scenic railways ,dikatakan train ni yang paling curam didunia dengan darjah kecuraman 52, boleh rujuk di link ini scenic railway . selepas jejak tanah ada entrance untuk masuk hutan dengan laluan yang disediakan yang disebut sebagai scenic walkway .


kita akan berjalan dalam hutan laluan dia ialah 2.4km, sepanjang perjalanan kita akan disajikan dengan tinggalan-tinggalan aktiviti perlombongan yang berlaku di kawalan blue mountain tersebut, alat-alat perlombongan, rumah pelombong pada ketika itu mengikut saiz sebenar, sisa hasil perlombongan, dan banyak lagi , setiap binaan disediakan maklumat , melalui laluan ini sebenarnya agak meletihnya dan agak sunyi kerana tak ramai yang nak ambil cabaran berjalan 2.4km , train curam yang kami naik pun sebenarnya adalah inspirasi daripada train manual yang digunakan untuk menganggkut arang batu:


sambil berjalan dengan sunyi dan agak seram plus letih tak dapat kita bayangkan betapa susahnya pekerja -pekerja lombong untuk mendapatkan arang batu, dan perlombongan arang batu itu adalah penyumbang utama ekonomi dan pembangunan di blue mountain ini.
"Mining has played a major role in the Blue Mountains' economy & development for almost 150 years. Whilst the only mines still operating in the region are in the Lithgow area, the need to haul coal over the mountains helps make our railway pay."

mining blue mountain



kenyataan diatas adalah kebenaran bukannya lagenda yang tak bagi manfaat banyak ,yang sepatutnya kita lebih pay ettention pada sebuah tempat yang bernama blue mountain. Atas jasa-jasa pelombong dan keringat mereka kita sampai dan menikmati keindahan blue mountain ini. 

lain-lain aktiviti di blue mountain:



both of pic copy from google

selepas balik dari australia, dan buat research baru tau , banyak sangat aktiviti yang boleh kita buat di blue mountain ni.insyaallah kalau ada kesempatan sydney pasti aku repeat.

sekian.

No comments:

Post a Comment

kembara andalus : selamat tinggal preston , marrakech sebelum aku temui mu.

source  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africa/morocco/marrakech/ Sebelum  bergerak ke Morocco , kawan yang bagi tumpang...