Monday, 20 March 2017

istanbul - Tulip Guesthouse , kenangan akhir 2015 , kembara balkan


Kami ada masa dua hari sahaja di istanbul . Di Turki saya akan berusaha untuk tinggal di hotel ,yang biasa pun tak tak apa asalkan ada breakfast , sebab nya saya sangat sukakan sarapan turki yang sangat banyak dan pelbagai , dari roti , cereal ,pelbagai Jem , madu , buah-buahan , sayuran , dan pelbagai jenis keju , tak tahu mana satu nak makan, mungkin perlu istikarah untuk pilih makanan. Untungnya saya datang berdua, jadi boleh share harga bilik , budjet untuk penginapan sorang ialah Rm70 semalam , jadi di booking.com saya akan berusaha mencari bilik yang harga nya dalam range rm100-140 semalaman termasuk makanan pagi . Kalau share dua orang sorang hanya bayar RM 50-70 ringgit atau 11- 16 euro sorang .

bilik di Tulip Guest house

sarapan di Tulip Guesthouse istanbul . Picture taken from booking.com


Di tulip guest house ni , ruang sarapan berada di tingkap atas sekali , saya akan pilih meja berhampiran dengan tingkap , kerana melalui tingkap kelihatan pemandangan selat bosphorus. Biasanya Esim dan ibunya akan berada di ruang makan ,dua beranak tu akan berbual-bual dengan suara yang kuat , seperti bertengkar ! Tapi mereka tidak bertengkar cuma suara mereka sangat kuat , apalah orang turki ni ,tak boleh bercakap perlahan , kemesraan dua beranak yang aneh ini berlaku setiap pagi ,kami tumpang gembira sahaja .

Selesai sarapan ,kami berjalan kaki ke hagia Sophia , nak ke blue mosque terlalu pagi ,saya fikir lebih baik ke sana waktu ,zohor . Kami explore hagia Sophia dalam 2 jam , sempat lah kami bertemu Gwili , kucing tetap yang berada dalam hagia Sophia .Seterusnya kami berjalan kaki ke topkapi palace melalui gulhane park , orang dalam topkapi tu punya lah ramai ,especially budak -budak sekolah , diaorang pulak bukan nak tengok sangat pun apa benda dalam Topkapi tu , bising je lebih , rasa nak tarik telinga , saya yang suka muzium ni rasa tak puas hati sebab budak -budak ni telah menghalang pandangan saya untuk melihat setiap benda yang dipamerkan dalam ruangan kaca , maklumlah budak dan aku sama tinggi je ...


Selapas keluar sayup2 kedengaran suara azan , kami berpatah balik ke Blue Mosque dan bersolat di situ , di Blue Mosque pun ramai orang, memang serabutlah..selesai solat perut dah berkeroncong , saya mencadangkan untuk kita makan ekmek sahaja di Eminonu, kami naik tram untuk ke Eminonu .

selat bosphorus dari Eminonu

Di Eminonu saya beratur beli ekmek, saya naikkan dua jari tunjuk "peace" , maknanya saya mahu dua bungkus , lalu saya sebut perkataan "paket" maknanya bungkus /tapau , orang tu terkejut , dia tunjuk saya  dan tanya "turkish ?" Aku cakap no..no..I'm not turks...(maksudnya aku bukan orang turki)dia ulang lagi 
turkish ...
turkish ....
sambil tunjuk -tunjuk lagi  , lah...mamat ni sebenarnya perkataan turki yang aku tahu cuma beberapa perkataan je .lantak kau lah...
Hari pun dah mula nak gelap , sebelum balik kami singgah di Spice Bazar

spice bazar , semua benda lah jual , bukan sekadar rempah

kawan saya membeli saya makan free ;)

 , aku suka spice Bazar ni sebab
1.kami  akan kelihatan cantik , pekedai akan cakap kita ni cantik .
2.saya akan makan turkish delight , kacang , yogurt beku free -free sahaja tanpa membeli kadang-kadang boleh minum teh free .
saya tak suka spice bazar sebab sebab :
1. Cara mamat spice Bazar merayu supaya membeli , uish geli aku ...you break my heart.. tu perkataan yang paling aku tak suka dengar .
2.serabut
3.dia cakap kami orang Indonesia, paling worse orang Philipina , entah lah...padahal muka kami muka asli Melayu yang cantik , ahahahaha

Sudah nya kawan aku beli barang ,aku pula cuma tengok dia beli barang sambil ngap..ngap..mencuba makanan yang diaorang jual.
Kami balik dengan kaki yang sakit
Esok planning nya nak ke panorama museum , naik cruise dan ke pejabat pos sebelum bertolak ke Cappadocia.

berminat untuk menginap di tulip guesthouse , harga yang murah , sarapan yang bagus ,dan hanya berjalan kaki ke masjid biru ? boleh tekan ke link ini tulip guestouse

No comments:

Post a Comment

kembara andalus : selamat tinggal preston , marrakech sebelum aku temui mu.

source  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africa/morocco/marrakech/ Sebelum  bergerak ke Morocco , kawan yang bagi tumpang...