Wednesday, 10 May 2017

cappadocia turki - kembara balkan

muka bumi cappadocia , yang tercacak-cacak dalam gambar tu ada orang duduk dalam tu , bijok sungguh manusia ni.
Ada pelbagai cara untuk ke Cappadocia, yang paling popular ialah menaiki bas dan kapal terbang , kami memilih untuk menaiki bas , terdapat banyak juga syarikat bas yang membawa kita kesana. Tiket bas kami beli terus dari Esim si pengurus Tulip Guesthouse , harganya sekitar 80 TL kalau tak silap . Perkhidmatan termasuklah pengangkutan menggunakan van ke station bas , so tak perlu lah kami bersusah payah angkut luggage naik train ke station bas. Bas kami dijangka akan berlepas pada jam 10 malam . Jadi plan nya kami akan tidur didalam bas sehingga sampai di pekan Garome subuh hari .

Keadaan didalam bas alhamdulillah o.k , sempat kami bertemu dengan sekumpulan pengembara dari malaysia , kebetulan mereka duduk disebelah kerusi kami , bas ini mempunyai mini TV disetiap tempat duduk , mempunyai pelayan , seorang remaja belasan tahun, tugas pelayan ini ialah menyediakan teh ,dan melayan kami lah of coz... banyak masalah dengan bas yang kami naiki ini sebenarnya , baby muntah di depan seat kami sehingga kami pun rasa nak muntah dengan bau muntah tersebut astaghfirul alazim..yes! ada di TV disetiap kerusi tapi tiada signal , ahahahahah....so memang penatlah naik bas ke cappadocia ni , dengan tak boleh tidur sebab bau muntahnya macam -macam lah ...

Ni gambar station bas di gerome cappadocia , nampak signboard syarikat-syarikat bas yang beroperasi ? kat sini ada juga tiket untuk bawa kita ke pamukkele , atau tempat-tempat yang lain , yang next time insyaAllah aku kan explore , by the way gambar ini diambil dari website captivating cappadocia

Sebelum jam 7 pagi , hari masih gelap time tu , kami sampai di pekan garome , tempahan lawatan  green tour telah di buat sebelum tiba di Istanbul lagi , sekitar jam 7.30 pagi kami dijemput oleh pekerja tour dan di hantar ke tempat penginapan , penginapan  juga telah di tempah awal melalui booking.com, nama penginapan kami ialah Safran cave hotel , rupa-rupanya  hotel ni sangat-sangat dekat dengan Station bas .
ni gambar pintu depan hotel ni , dekat giler dengan station bas , menapak sekejap je . Gambar ni ihsan dari booking.com

ni pada waktu malam.
 Hotel ni diuruskan oleh adik-beradik lelaki yang kacak , kami tak boleh check in awal sebab bilik kami belum siap dikemas, menunggulah kami di ruang penyambut tetamu sambil mendengar lagu-lagu rock turki yang dipasang oleh salah seorang adik beradik saffron hotel ini . Disebabkan kami memang dah penat , dia pun perasan yang muka kami langsung tak ceria , brother safran hotel ni cakap , why not you going up stair and having breakfast . seriously ???? ye lah sebab breakfast untuk hari pertama kan sepatutnya tak ada ? kami apa lagi dah orang belanja breakfast free terus naik ke atas , tempat makan memang di buat diatas sekali , supaya panorama belon udara naik dapat dilihat dengan jelas , kelihatan seorang perempuan muda berambut perang sedang menukar siaran TV , ketika itu TV menyiarkan video klip "Written on the wall " yang dinyanyikan oleh sam smith .


restoran dia , 
  Perempaun itu berwajah mat saleh tapi orang turki lah , setelah dua tiga kali masuk turki aku boleh katogerikan wajah orang turki ini kepada 3 style , satu ala-ala eropah yang ini paling handsome , biasanya yang berwajah seperti ini datangnya dari turki bahagian anatolia , berhidung mancung tapi mata agak sepet , still handsome juga ini mesti datang dari turki belah-belah negara "tan " tan " yang dekat dengan china dan russia , dan akhir sekali yang berwajah seperti arab , ini tak tahu datang dari mana , sekadar pemerhatian . Tapi pada aku bila perempuan turki memakai tudung , wajahnya sama sahaja , sama!

Bercakap pasal sarapan pagi di Safran cave hotel ini , sumpah breakfast kat sini ialah breakfast terbaik yang aku dapat dari mana-mana hotel yang pernah aku duduk , selain makanan yang dalam gambar tu , tukang masak dia masakkan kita orang telur dalam tu ada cheese fuh!!! sedap betul , yang paling aku suka terung goreng dengan sambal apa entah , tapi tu lah breakfast yang paling best !

Jam 9.30 pagi , dah ada van sampai untuk memulakan Tour , yang join tour tu cuma 4 orang je aku dan kawan dan couple yang datang dari istanbul , tour guide kami nama Anil . Untuk green tour ni kami akan dibawa melawat bandar bawah tanah yang dinamakan Derinkuyu , mendaki lembah ihlara , selim monastery dan pigeon valley . So far aku puas hati dengan green tour ni , lunch dah termasuk harga tour 120TL standard kami dapat kurang 98 TL .


Tempat yang paling best dalam green tour tu mestilah Ihlara valley , korang akan melalui sungai yang mengalir , bermesra dengan itik-itik , minum jus delima segar , perasaan dia peacefull sangat , masa makan tengahari di lembah Ihlara kami sempat berborak dengan dua orang turki tu , dia cakap dia dah travel banyak tempat , tapi cappadocia yang paling dia suka , katanya lagi entah mengapa cappadocia tidak dipandang pemerintah untuk dibangunkan , tapi dalam masa yang sama rasanya bagus juga at least bandar ini memberi kita peace of mind jauh berbanding kesibukan dan kepadatan istanbul. Aku setuju dengan pendapatnya , cappadocia tenang sangat , end up nya aku datang sekali lagi kesini . Tapi dalam masa yang sama ada kontra nya juga , jangan disebabkan untuk preserve tempat , kita abaikan keperluan ekonomi penduduk setempat , itu bukan masalah kita untuk fikir biarlah geng-geng Erdogan fikir pasal hal ni ahahahaha

perjalanan hiking ihlara valley

jalan lagi creepy betul patung tu 

sebenarnya kami jalan menyelusuri sungai ni lah , sehingga sampai ke restoran untuk makan tengahari 
dah sampai area restoran .
dah siap makan

kami pulang dengan badan yang amat penat , esok kami ada plan best , sewa motor untuk menjelajah jalan-jalan di garome .

macam ni lah rupanya bilik kitaorang di safran cave hotel . selesa sungguh , dalam bilik ada TV , fridge .
p/s: ini memori pada tahun 2015 , akhir tahun lepas aku datang sekali lagi dengan orang lain pula .

2 comments:

  1. Assalamualaikum, nk tanya, 2minggu cukup x cover balkan countries?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf lambat reply , saya hari tu pergi lebih kurang 2 minggu juga , tapi tak dapat cover semua negara balkan huhuhu

      Delete

kembara andalus : selamat tinggal preston , marrakech sebelum aku temui mu.

source  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/africa/morocco/marrakech/ Sebelum  bergerak ke Morocco , kawan yang bagi tumpang...